12 May 2010 Haberler
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) tarafından sürdürülebilir çevre alanındaki duyarlı çalışmalarından dolayı ”2009 yılı hizmet ödülüne” layık
görülenlere ödülleri törenle verildi. Çevre Özel Ödülüne layık görülen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu törene katılmazken, ödülünü bakan adına Antalya Çevre ve Orman İl Müdürü Mine Kara aldı.
Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ödül dağıtım töreninin açılışında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, insanların doğanın kendisine sunduğu değerlere çoğu zaman farkına varmadan zarar verdiğini belirti.
Prof. Dr. Kurtcephe, Türk kültüründe çevreye her zaman önem verilmesine rağmen, sanayi devriminden sonra yaşanan çevre kirliliği konusundaki olumsuz yansımaların Türkiye’de de görüldüğünü söyledi. Atatürk’ün çevrenin korunması konusunda son derece hassas ve özenli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, ”Ne yazık ki Atatürk’ten sonra, özellikle son 50-60 yılda Türkiye çevre duyarlılığı konusunda fazla mesafe katedemedi” dedi.
Prof. Dr. Kurtcephe, çevre konusunda mesafe alınamadığı için bu ödüllerin düzenlendiğini, burada asıl amacın, toplumda çevre duyarlılığı bilincinin oluşmasına katkı sağlamak olduğunu belirtti.
-”KİRLETTİKTEN SONRA TEMİZLEMEK ÇEVRECİLİK DEĞİL”-
AKÇAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya da, her yıl 22 Nisanda verilen ödülün bu yıl teknik nedenlerle Mayıs ayına kaydığını, ancak gelecek yıldan itibaren eskisi gibi yine 22 Nisanda verileceğini ve iki gün süreli olacağını, ödülleri belirleyecek seçici kurulun da sivil toplum kuruluşları temsilcilerini de içine alacak şekilde genişletileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Topkaya, ödülleri belirlerken, sürdürülebilir çevre için iyi faaliyetleri dikkate aldıklarını, burada da temel mantığın, doğanın bedelsiz verdiği kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması olduğunu vurguladı.
”Kirlettikten sonra temizlemek çevrecilik değil” diyen Prof. Dr. Topkaya, çevrenin, doğaya bırakılan, başta kullanılmış su ve katı atıklarla hızla kirletildiğini, Türkiye’nin bu kirliliğin yarısını arıtabildiğini, pil, aseton gibi tehlikeli maddelerle yapılan kirliliğin ise ancak yüzde 10’unu bertaraf edebildiğini anlattı.
İnsanın kullanımıyla doğaya bıraktığı atıkların zararsız hale getirilebilmesi için yalnızca Türkiye’de kişi başına 2,71 hektar alan gerektiğini, bunun da iki katı büyüklükte bir Türkiye anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Topkaya, bu kadar saha olamayacağına göre şimdiden önlemler alınması gerektiğini, bunu yaparken de dünyadaki iyi örneklerin izlenebileceğini anlattı.
Prof. Dr. Topkaya çevre sorunlarına yaklaşırken 40-50 yıl sonrasının dikkate alınmasını istedi ve AB ile üyelik sürecinde Çevre faslının açılmasının, AB’nin çevre standartlarını yakalayabilmek açısından yararlı olacağına inandığını kaydetti.
Açış konuşmalarının ardından bir grup anaokulu öğrencisi ”Dünyamı Koruyun” adıyla gösteri sundu.
-PROTESTO-
Daha sonra ödül dağıtımına geçildi ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na layık görülen Çevre Özel Ödülü’nü bakan adına Antalya Çevre ve Orman İl Müdürü Mine Kara aldı. Bakan Eroğlu’nun Ankara’daki yoğun programı nedeniyle törene katılamadığı belirtildi.
Bu sırada bir grup, alkışlarla bakana ödül verilmesini protesto etti. Protestosunu sürdüren grup, güvenlik güçlerince salondan çıkarıldı.
Törende daha sonra, Türkiye ölçeğinde, kuruluşa bağlı üretim tesislerinde doğal kaynakların korunması, atıkların geri kazanılması ve yapılan eğitim çalışmalarından dolayı İçdaş Anonim Şirketi’ne, Nevşehir Fen Lisesi sürdürülebilir yurt binası inşaatından dolayı İncekara Holding’e, ”Ülkem İçin Orman” kampanyasından dolayı Koç Holding’e, Simav’ın TEMA Dedesi olarak 38 ilköğretim okulunda sürdürdüğü Yavru TEMA Programından dolayı Ömer Önder’e, ”Atıktan Geleceğe Yatırım” ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile yürütülen ”En İyi İlaç Eğitim” projelerinden dolayı Pharmaision adlı kuruluşa ödülleri verildi.
Antalya ölçeğinde ise AKÇAM’ın 2009 Yılı Hizmet Ödülleri Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT), Gazeteci Erdoğan Kahya ve TRT Antalya Radyosu ile Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümüne sunuldu.
ASAT’ın, atık su arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurlarının çevreye zarar vermesini önlemek amacıyla inşa edilen arıtma çamuru termal kurutma ve kojenerasyon tesisinden dolayı, Erdoğan Kahya’nın Adrasan koyunda çevresel değerlerin korunması için gösterdiği çabalardan ve TRT Antalya Radyosu’nun da Antalya bölgesindeki doğal ve kültürel değerlerin korunması konusunda 2009 yılında yapmış olduğu yayınlarından dolayı bu ödüllere layık görüldükleri belirtildi.
Bilim Hizmetleri dalında ise çevre ödüllerini, ekoloji ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Prof. Dr. Necmettin Çepel ile Türkiye’de çevre mühendisliği eğitiminin gelişmesi ve kurumsallaşması için yaptığı hizmetlerden dolayı Prof. Dr. Sücaattin Kırımhan aldılar.